Vanhan takan kunnostus ja päivitys
Takka on kodin ja mökin lämmittävä sydän ja takkahuone monen lempipaikka. Takasta saadaan lämpöä kun myrsky kaataa puita sähkölinjoille ja lämpö uhkaa kadota. Takkojen malleja on lukemattomia, niitä on muurattu monella vuosikymmenellä ja moni on edelleen käytössä hyvän huollon ja säännöllisen nuohoamisen myötä. Mitä vanhalle takalle voi tehdä että sen ulkoasu vastaa nykypäivän tyyliä ja voiko vanhan takan ottaa käyttöön jos sen kunnostaa? Tässä artikkelissa näkökulmia vanhan takan kunnostukseen ja päivittämiseen.
Vanhan takan käyttöönoton edellytykset
Vanhan takan ja siihen liittyvän hormiston uudelleen käyttöönottaminen edellyttää vuosien kylmänä olemisen jälkeen ainan asiantuntijan tarkastamisen ja hyväksymisen. Yli kolme vuotta käyttämättä ollutta tulisijaa ja piippua ei saa ottaa käyttöön ilman lakisääteistä nuohousta. Nuohouksen voi suorittaa vain laillistettu ammatti nuohooja. Turvallisuuden lisäksi tarkistuksella on merkitystä vedon ja tulisijan toimivuuden kannalta.
Lupa vanhan takan käyttöönotolle tulee hankkia rakennusvalvontaviranomaisilta. Vanhoissa kerrostaloissa tulisijan ja hormiston käyttöönottoa varten tehtävät korjaus- tai muutostyöt vaativat aina rakennusluvan. Kaupunkikeskustoissa hormi voi olla osa kymmenien piippujen järjestelmää ja piipun käyttöönotto voi vaikuttaa muiden asukkaiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen. Pien- ja rivitaloissa käyttöönotto ei yleensä tarvitse rakennuslupaa.
Takan lähtökunto selville
Aluksi kannattaa ottaa selvää mikä on takan tämänhetkinen kunto. Vanha takka voi olla rikkoutunut ja siitä on selviä silmin nähtäviä merkkejä. Rikkinäistä takkaa ei saa kotikonstein kuntoon vaan silloin tulee kutsua apuun muurari, joka osaa kunnostaa rikkinäisen takan. Takan muuraaminen on käsityötä, johon tarvitaan osaaja. Mitä takasta tutkitaan?
- Halkeamat ulkopinnassa – rappauksen kunto
- Tulipesän sisäpinnat – tiilien kunto
- Tulipesän yläosa – kova palamislämpö saa teräsrakenteen joustamaan
- Luukkujen kiinnitykset – voivat löystyä
- Tuhkalaatikko ja nokipesät – toimivat oikein
Takan ulkopinnan kunnostaminen
Vuosien kuluminen ja takassa puiden polttaminen näkyy takan pinnassa. Vanhaa takkaa ei välttämättä tarvitse purkaa ja rakentaa uudelleen jos sen sisäinen rakenne on vielä ehjä. Takkojen ulkopinnan voi uusia siinä käytetyn materiaalin ja viimeistelytavan mukaiseksi. Muuratuista takoista voidaan myös poistaa nykypäivään huonosti sopivia muotoja ja koristeluita ja kransseja. Takasta saadaan näin virtaviivainen ja tilaa säästävä.
- Takan muotoa voidaan yksinkertaistaa
- Takka voidaan pinnoittaa uudelleen rappaamalla, laatoittamalla, hiertämällä
- Takan kuoren halkeamat voidaan kunnostaa
- Uudelleen pinnoittaminen tekee takasta valoisamman ja nykyaikaisen
Takan tulipesän päivitys
Huonosti toimiva tulipesä kylmenee nopeasti ja kuluttaa paljon puuta. Näkyvät tulipesän viat on mahdollista korjata, jos takkaan liittyvä hormisto on muuten toimiva. Tulipesän pienet halkeamat voidaan korjata tulilaastilla ja halkeilleet tulitiilet voidaan vaihtaa uusiin. Varaavaan takkaan ei voida kuitenkaan lisätä massaa, koska uusi massa ei lämpene vanhojen osien kanssa samaan tahtiin.
Avotakka voidaan muuttaa hyväksi lämmönlähteeksi asentamalla siihen takkasydän. Vanha tulisija ei ole nykyaikainen lämmönlähde. Se kannattaa päivittää puuta säästäväksi ja pienhiukkaspäästöjä vähentäväksi.
Takan luukkujen kunnostaminen
Takan luukku on kovilla puuta poltettaessa. Raamit voivat roikkua ja saranatapit katkeilla. Rikkinäisen luukun ja raamin tilalle kannattaa hankkia uusi kaasutiivisluukku ja asennuttaa se ammattilaisella. Raamin ja tiilien väliin jäävää rakoa voi tiivistää palovillalla. Uusia luukkuja voi kiristää ruuvimeisselillä, jos luukku alkaa retkottaa.
Vanhan toimivan luukun valurautaosia voi kunnostaa teräsharjalla ja puhdistettu pinta käsitellään uunimustalla. Nokeentunut lasi puhdistuu joko kodin yleispuhdistusaineella tai käyttämällä takasta löytyvää tuhkaa. Tuhkaa otetaan kosteaan liinaan ja lasi puhdistetaan pyörivin liikkein. Tuhkaa otetaan liinaan lisää tarvittaessa. Lopuksi lasi pyyhitään puhtaalla liinalla. Mikäli lasi nokeutuu, kielii se epätäydellisestä palamisesta.
Takan nuohoaminen
Kunnostettava takka tulee nuohota ennen sen käyttöönottoa. Samalla nuohooja voi tarkastaa hormiston ja tulipesän kunnon. Tämän jälkeen takka ja hormisto pitää nuohota kerran vuodessa asuinrakennuksessa ja kolmen vuoden välein vapaa-ajan asunnossa.
Päivitä palotekniikka, takka tehokkaaseen käyttöön
Kun takan ulkopinta on kunnostettu, luukut uusittu ja tuhkaluukku toimii kuten pitää voit auttaa vielä takan toimintaa lisävarusteilla kuten LumoX EkoAir. LumoX EkoAir on säädettävä, monen kokoiseen tai ikäiseen takkaan sopiva helposti asennettava lisälaite, joka esilämmittää palamisilman ja ohjaa sen puiden päälle.
Palaminen rauhoittuu ja myös palokaasut palavat tulipesässä. Kaikki lämpö saadaan näin hyödynnettyä ja hormi rasittuu vähemmän. Polttopuun kulutus laskee jopa 40 prosenttia ja hiukkaspäästöt vähenevät jopa 80 prosenttia. Päivitä takkasi palotekniikka nykyaikaan kotimaisella LumoX EkoAirilla.