ekosuunnitteludirektiivi vaikuttaa vuonna 2022 myös takkoihin

Ekosuunnitteludirektiivi vaikuttaa vuonna 2022 myös takkoihin

Näin ekosuunnitteludirektiivi vaikuttaa kodin tulisijoihin ja takkoihin tulevaisuudessa

Uuden EU-direktiivin mukaan “Kiinteän polttoaineen paikallisia tilalämmittimiä koskevat ekosuunnitteluvaatimukset tulevat voimaan 1.1.2022. Myös rakennustuoteasetuksen mukaiset tuotevaatimukset koskevat useimpia tilalämmittimiä. Tilalämmittimillä tarkoitetaan esimerkiksi tulisijoja ja kamiinoita.

Ekosuunnittelun (ecodesign) tavoitteena on asettaa energiaa käyttäville ja energiaan liittyville tuotteille vaatimuksia, jotka parantavat tuotteiden energiatehokkuutta ja vähentävät niiden muita ympäristövaikutuksia mm. materiaalien ja korjattavuuden suhteen. Ekosuunnittelu- ja energiamerkintävaatimukset koskevat jo monia tuoteryhmiä, mm. ilmastointilaitteita, kodinkoneita, tietokoneita, näyttöjä ja valonlähteitä.” (Lähde: Tukes)

Ekodesign ei sinänsä ole uusi juttu. Tuotevaatimukset ovat aiemmin koskeneet kaikkia laitteita jääkaapeista kahvinkeittimiin ja ilmalämpöpumppuihin. (Monet muistavat, miten aluksi puolen tunnin jälkeen sammuvat Moccamasterit aiheuttivat kulmien kurtistelua.)

Perinteisen tulisijan tulee olla tulevaisuudessa ympäristöystävällisempi

Miten ekosuunnitteluvaatimukset vaikuttavat kodin tulisijoihin? Uudet EU-vaatimukset astuvat voimaan 1.1.2022, jolloin myös kiinteän polttoaineen tilalämmittimet (eli myös takat ja kamiinat) joutuvat EU-direktiivien piinan alle. Takkojen tulee olla EU-direktiivin mukaan aiempaa ympäristöystävällisimpiä, ja niitä arvioidaan mm. materiaalien, energiatehokkuuden ja korjattavuuden suhteen. Toki, kun puhutaan puunpoltosta, lämmitysmuotona tulisija tai kamiina on aina energiamuotona vähemmän ympäristöystävällinen kuin moni muu lämmitysmuoto, mutta nyt vuoden 2022 tammikuusta alkaen EU astuu väliin. Vaatimuksia tuotestandardeihin tulee mm. hyötysuhteen ja hiilidioksidipäästöjen arvot. 

Jokaisen takan mukana tulee olla energiamerkintä

Ekosuunnitteludirektiivin mukaan Valmistajan on laadittava tuotteille EU:n rakennustuoteasetuksen mukainen suoritustasoilmoitus (DoP) ja ekosuunnitteludirektiivin mukainen EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (DoC). Suoritustasoilmoituksen sisältö määräytyy tuotestandardien mukaan, ja siinä on ilmoitettava tuotteen suoritustasot eli perusominaisuudet.  

Vaatimustenmukaisuusvakuutus on asiakirja, jolla tuotteen valmistaja ilmoittaa kyseisen tuotteen täyttävän kaikkien siihen kohdistuvien lainsäädäntöjen vaatimukset. Tuotteeseen kiinnitetään aina myös EU:n rakennustuoteasetusten mukainen CE-merkintä.

Uuden takan mukana pitää nyt olla aina energiamerkintä. Energiamerkintää koskevassa asetuksessa kerrotaan, mitä tietoja energiamerkinnän tulee sisältää ja mitä tietoja tuotteesta tulee antaa mm. internet-mainonnan yhteydessä. Energiamerkinnän tulee olla kuluttajan nähtävillä ennen ostopäätöksen tekemistä.

LumoX EkoAir -ilmanohjain parantaa vanhojen tulisijojen toimintaa ja ympäristöystävällisyyttä

Myös LumoX on kehittänyt EkoAir -tuotteensa EU:n direktiivit ja ekologisemman tulevaisuuden huomioon ottaen. Ylivieskalaisen palomiehen Pasi Sillanpään kehittämä LumoX EkoAir esilämmittää palamisilman ja ohjaa sen puiden päälle parantamaan puun palamista. Silloin savukaasut ehtivät palaa takassa lähes puhtaana palamisreaktiona, eikä sankkaa mustaa savua nouse naapureiden riesaksi. Näin puu palaa puhtaammin, ja pienhiukkaspäästöt vähenevät jopa 80 %. 
Jos haluat tehdä takasta tai kiukaastasi energiatehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän, ei uuteen takkaan investointi ole tarpeen. Hanki vain LumoX Ekoair, ja aloita puhtaampi puunpoltto! Säästät samalla myös selvää rahaa polttopuukuluissa.

Samankaltaiset artikkelit