LumoX-kiukaat
Artikkelit
Puulämmitteiset kiukaat – valitse kiuas huolella!

Puulämmitteinen kiuas on suomalaisen saunomisen keskiössä. Iloisesti rätisevät halot ja hämärässä kauniisti tanssiva elävä tuli on saunomisen syvintä nautintoa. Puulämmitteisen kiukaan tarjoamat löylyt ovat parhaimmillaan pehmeät ja sopivasti kosteat.

Hyvä kiuas kestää kovaakin kuumuutta. Vai kestääkö? Voiko puupellettiä käyttää saunan kiukaassa? Milloin on aika vaihtaa vanha puulämmitteinen kiuas uuteen ja vähäpäästöiseen ja onko puukiuas hyvä valinta uuteen saunaan? Tästä artikkelista löydät vastaukset näihin kysymyksiin ja tietoa miten valita puukiuas hyviin löylyihin.

Puulämmitteinen kiuas vai sähkökiuas?

Kiukaiden suurin ero on lämmitystapa. Sähkökiuas vaatii sähköä toimiakseen ja puulämmitteinen kiuas puuta lämpiäkseen. Puulämmitteinen kiuas sopii loistavasti paikkaan, missä ei ole helposti sähköä tarjolla.

Puukiuas sopii hyvin myös pientaloon ja sen valitseminen saunan sydämeksi kannattaa ottaa huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa, vältät näin mahdolliset ilmanvaihtokanavien ja savunpoiston vaatimat muutokset, kun rakennus on jo valmis.

Puulämmitteiset kiuastyypit

Puulämmitteisen kiukaat eroavat toisistaan lämmitystyypin mukaan. On jatkuvalämmitteisiä kiukaita ja varaavia kiukaita. On myös uloslämpiviä ja sisäänlämpiviä kiukaita. Uloslämpiävät vaativat savunpoistoa varten hormin ja sisäänlämpiävät ovat savusaunoja. Tässä artikkelissa käsitellään pelkästään uloslämpiäviä kiukaita.

Jatkuvalämmitteinen kiuas antaa lämpöä niin pitkään kuin sen tulipesässä palaa puuta. Puuta voidaan lisätä myös saunomisen aikana. Jatkuvalämmitteinen kiuas lämpenee nopeammin kuin varaava kiuas.

Varaava kiuas eli kertalämmitteinen varastoi lämpöä kiuaskiviin ja kiuas lämmitetään kerralla valmiiksi. Varaavan kiukaan lämmittämiseen menee aikaa pari tuntia. Varaava kiuas on myös turvallisempi käyttää, koska siinä ei ole kuumaa liekkiä saunomisen aikana.

On myös varaavien ja jatkuvalämmitteisen kiukaan yhdistelmiä. Kiukaassa voi olla myös vesisäiliö pesuveden lämmitystä varten. Tällainen kiuas sopii hyvin saunaa varten, johon ei ole saatavilla juoksevaa tai valmiiksi lämmitettyä vettä.

Valitse tarpeeksi tehokas oikean kokoiseen saunaan

Kiukaan valitseminen alkaa saunan lämmitettävän tilavuuden määrittämisellä. Tilavuuden mittaaminen lasketaan kertomalla saunahuoneen korkeus sen pituudella ja leveydellä. Tuloksena on tilavuus kuutiometreinä. Mittaamisessa voidaan ottaa huomioon myös kylmien pintojen määrän laskemalla kivi- ja lasipintojen neliöt yhteen ja kertomalla ne 1,2-1,5. Saunan todellinen koko määrittää kiukaan maksimitehon. Kylmänä pidettävän pihasaunan kiuas kannattaa hieman ylimitoittaa, jotta sauna saadaan lämpimäksi myös kovemmilla pakkasilla.

Nykyaikaisten puukiukaiden valmistajat antavat puukiukaille tehonmäärityksen suhteessa lämmitettävän saunan tilavuuteen. Esimerkiksi Tulikiven puulämmitteisten kiukaiden teho on 20 kW, ja ne sopivat tilavuudeltaan 8–20 m3 saunoihin.

Puulämmitteisen kiukaan hyvä puoli on sen tarjoama hukkalämpö, hieman pieni kiuas voi lämmittää sähkökiukaaseen verrattuna tehokkaasti. Puulämmitteisiä kiukaita on monen mallisia, kapeita ja isompia. Kiuas tulee valita tilan sekä sijoituspaikan mukaan ja ottaa huomioon kiukaan turvallinen käyttö.

Puukiukaan varoetäisyydet – Paloturvallinen kiuas

Puukiukaan valintaan vaikuttaa puulämmityksen vaatimat varoetäisyydet. Puukiukaiden suojaetäisyyden puurakenteisiin on valmistajasta riippuen noin: 50 cm ja palamattomaan materiaaliin, kuten kaakeloituun- tai kiviseinään 5 cm. Puukiuas vaatii etäisyyttä myös kattoon enemmän kuin sähkökiuas.

Nykyaikaiset puukiukaat valmistetaan niin että suojaetäisyydet ovat lyhyemmät ja palamattomia seinämiä ei tarvita kiukaan ympärille.

Esimerkiksi Tulikiven puukiukaiden pinta ei kuumene polttavan kuumaksi koska kiukaan pohjassa ja kyljissä on säteilysuojapellit vakiona, joten erillisiä palosuojalevyjä ei seiniin tai lattiaan kiukaan ympärille tarvitse asentaa.

Tarkasta huolellisesti valmistajan ohjeet suojaetäisyyksistä ennen kiukaan hankintaa.

Kiukaan sijoittaminen

Puukiukaan sijoittamisen ratkaisevin tekijä on hormin sijainti. Kiukaaksi kannattaa valita malli, joka sopii jo olemassa olevaan hormiin. Kiukaan valmistaja antaa tiedot kiukaan hormiliitoksen sijainnista suhteessa kiukaaseen.

Puiden lisääminen pitää myös ottaa huomioon kiuasta valittaessa. Puiden lisääminen on helpointa kiukaaseen, jonka tulipesää käytetään eri tilasta kuin itse saunahuoneesta.

Suunnitteluvaiheessa uuteen taloon voidaan kiukaan sijainti voidaan tehdä sellaiseksi, että kiukaana voidaan käyttää esimerkiksi takkakiuasta, jolloin tulipesä toimii samalla takkana.

Ilmanvaihto kuntoon

Puusaunassa ilmanvaihto on erittäin tärkeää myös saunojan mukavuuden kannalta, koska kiuas kuluttaa paljon ilmaa puuta poltettaessa. Ilmaan pääsee myös pienhiukkasia, jotka vaikuttavat hengitysilman laatuun. Puukiukaan ilmantulo on monesti kiukaan suuluukun lähellä, jotta kiuas saa palamiseen tarvittavan ilman, ja osa ilmasta kulkee kiukaan läpi myös saunaan lämmittäen tilaa.

Pienen kiukaan vaihtaminen suurempaan voi myös vaikuttaa tarvittavan ilman määrään, jos kiukaan tulipesän koko on suurempi kuin vanhassa. Tällöin poltettavan panoksen koko voi lisääntyä. Varmista kiuasta valittaessa poltettavien puiden riittävä tuloilman saanti.

Kun kiuas lämmitetään puulla, pitää kiukaan hormiliitäntöjen olla kunnossa, joten jätä ne asiantuntevan ammattilaisen tehtäväksi.

Kiuaskivien merkitys kiukaan valintaan

Kiukaassa olevien kivien määrä on suoraan verrannollinen saatavien löylyjen kuumuuteen. Suuren kivimäärän kiuas on hitaampi lämpiämään, mutta säilyttää poltettavasta puusta saatavan lämmön pitempään. Pienempi kiuas sopii paremmin ahtaisiin saunoihin, mihin ei voida sijoittaa isoa kiuasta.

Puukiukaassa käytettävät kivet ovat suurempia kuin sähkökiukaissa käytetyt. Liian pienet kiuaskivet kasautuvat tiiviimmin ja estävät ilman virtaamista kivien läpi. Nopeasti lämmitettävät kivet myös rapautuvat isoja nopeammin. Suuri kivimassa kestää kulutusta pitempään. Kiukaassa kannattaa käyttää aina hyvin laadukkaita kiviä.

Vanha kiuas vaihtoon, milloin? Voiko vanhaa kiuasta päivittää?

Puukiuasta on mahdollista päivittää LumoX EkoAir S ilmaohjaimella palotekniikaltaan tehokkaammaksi ja puhtaasti polttavaksi, mikäli se on muuten käyttökunnossa. Kiukaan päivittäminen kannattaa jo pelkästään vähenevän puun kulutuksen ja alempien pienhiukkaspäästöjen takia. Mikäli kiuas on ollut käytössä pitkään rakenteet väsyvät kuumien liekkien takia ja ongelmien ilmetessä on uuden kiukaan hankkiminen paikallaan. Viimeistään kiuaskivien tippuminen arinan päälle on varma merkki siitä, että nyt on aika laittaa vanha kiuas vaihtoon.

Puulämmitteisen kiukaan käyttämisen vinkit

  • Siivoa vanhat tuhkat ja palamaton puu pois jokaisen käytön jälkeen. Tyhjennä tuhkat kannelliseen metalliastiaan paloturvallisesti niiden ollessa kylmiä.
  • Sytytä nopeasti. Käytä pieniä ja kuivia puita. Sytytä käyttämällä sytytyspalaa.
  • Polta kuivaa ja puhdasta puuta.
  • Älä polta roskia.
  • Polta useassa erässä. Älä lataa pesää täyteen. Aloita lämmitys pienillä puilla ja kasvata kokoa loppua kohti. Lisää puita vasta, kun liekki alkaa hiipua.
  • Hyvä palaminen tarvitsee ilmaa. Varmista hyvä veto.
  • Huolehdi säännöllisestä nuohouksesta. Paloturvallisuuden varmistamiseksi vakituisten asuntojen tulisijat on nuohottava kerran vuodessa, kesämökkien kolmen vuoden välein.
  • Tarkkaile savun väriä: jos savu on tummaa tai ruskeaa, palaminen on kituvaa. Savu on väritöntä, kun palaminen on tehokasta.

Takkakiuas

Tulikivi Kinos takkakiuasta lämmitetään saunan viereiseen huoneeseen aukeavan luukun kautta. Saunaan ei siis tarvitse lämmitysvaiheessa mennä lisäämään puita. Kiukaan lasiluukun ympärille voidaan asentaa vuolukivinen takkakiuasmantteli, jolloin tulipesä toimii samalla modernin selkeälinjaisena takkana.

LumoX EkoAir S – Säästöä kiukaan lämmityksessä

Voit lisätä kiukaan tehokkuutta ja alentaa polttoainekustannuksia lisälaitteella kuten LumoX EkoAir S. LumoX EkoAir S esilämmittää palamisilman ja ohjaa sen puiden päälle. Silloin savukaasut ehtivät palaa tulipesässä. Näin puuta palaa puhtaasti reilusti vähemmän ja pienhiukkaspäästöt vähenevät tuntuvasti.

Lumox EkoAir S sopii lähes jokaiseen kiukaaseen. Hallitun ilmankierron ansiosta sen sytytys on helppoa. Kun puu palaa puhtaasti, se palaa myös hitaammin. Samalla parannat kiukaan hyötysuhdetta huomattavasti ja vähennät puiden lisäyskertoja lämmityksen aikana.

Puhtaampi palaminen pidentää kiukaan ja savupiipun ikää. Lisäksi se vähentää noen muodostumista. Samalla tuhkan ja muun palamisjätteen määrä vähenee puhtaan palamisen ansiosta.

Aloita puhdas ja energiatehokas puunpoltto LumoX®-tuotteillamme, säästä jopa 40%

Voit kokeilla tuotetta 30 päivää, jos et jostain syystä ole tyytyväinen tuotteeseen voit palauttaa sen ja saat rahasi takaisin jokaista senttiä myöten.
Joten miksi et tilaisi nyt heti - ilman riskiä?

Kotimainen avainlipputuote

Tilaamalla LumoX® EkoAirin tuet kotimaista työtä. EkoAirin suunnittelu ja valmistus on täysin kotimaista.

Pitkäikäinen

LumoX® EkoAir valmistetaan Pohjois-Pohjanmaalla laadukkaista materiaaleista, ja laadusta tinkimättä.

Testattu

LumoX® EkoAir -tuotteiden teknologia on testattu laatutunnustetussa laboratoriossa.

Parannat paloturvallisuutta ja pidennät tulisijan käyttöikää

LumoX EkoAir- tuotteet polttavat savukaasut puhtaasti tulipesässä. Tulipesä ei nokeennu, eikä savupiippu kuumene ja rasitu.

Säästät polttopuuta ja helpotat tulisijan käyttöä

Energian hinta kohoaa ja polttopuusta on tärkeää saada kaikki energia talteen. Puhtaan palamisen ansiosta palotapahtuma rauhoittuu, jonka ansiosta polttopuunkulutus laskee jopa 40%.

Hallitun ilmankierron ansiosta myös sytytys on helppoa. Takkasi syttyy helposti, nopeasti ja varmasti.

Säästät luontoa ja parannat ilmanlaatua

Savuhaitat historiaan. LumoX® EkoAir -tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, joiden palotekniikka polttaa suuren osan luonnolle ja terveydelle haitallisista päästöistä jo tulipesässä.

Sopii lähes jokaiseen takkaan ja kaminaan

LumoX EkoAir sopii säädettävyytensä ansiosta lähes jokaiseen varaavaan takkaan.

Ostoskori
Ostoskorisi on tyhjä.

Näyttää siltä, ettet ole vielä lisännyt ostoskoriisi tuotteita.